Opgericht te Zutphen 1851

   Vrijmetselaarsloge Karel van Zweden                                                  In vriendschap samen werken aan jezelf

 
Vrijmetselaarsoge Karel van Zweden - Zaadmarkt 97 - 7201 DD Zutphen - Email: secretarisloge44@vrijmetselaars.nl  
      Tel. 0575-513375 - Mobiel 06 5136 6580 - KvK 40102221 - Bank: NL51 ABNA 0586 507620   

De vrijmetselarij voorziet bewust levende mensen van een weg naar persoonlijke groei en ontwikkeling. Dat doen we middels onderlinge gesprekken, werken met symbolen en het samen beleven van rituelen. Vrijmetselaars zien zichzelf daarbij als een ruwe steen die bewerkt moet worden. De samenleving is in die metafoor het bouwwerk waarin we als menselijke bouwsteen een plek en een functie hebben.Het symbool van passer en winkelhaak


Passer en winkelhaak vormen internationaal hét herkenningsteken van de vrijmetselarij. De passer wordt verbonden met de gedachte aan maatgeven, scheppen, afpassen. De winkelhaak met zijn rechte hoek symboliseert rechtvaardigheid en de mens die zich in een 'rechte verhouding' weet te plaatsen tot zijn medemens.


Als je passer en winkelhaak ziet als twee in elkaar schuivende driehoeken, wordt dat wel gezien als symbool voor de geest die neerdaalt in de materie.  
In wat meer esoterische opvattingen wordt dat symbool ook wel geïnterpreteerd als de vereniging van twee tegenovergestelde polariteiten, het mannelijke element met het vrouwelijke element, hard en zacht, leiden en volgen, sterk en buigzaam, yang en yin.

Dat is ook het ideaal van het ‘alchemistische huwelijk’: het bereiken van een perfecte balans van die twee polaire aspecten van de menselijke persoonlijkheid met als resultaat de psychologisch volwassen, evenwichtige mens. In vrijmetselaarstermen: de perfecte kubieke steen.We gebruiken nog veel meer symbolen bij de zittingen in de tempel zoals het schietlood, de waterpas, het meetlint, het tekenbord, zon, maan en sterren, de zandloper, het zwaard, etc.

Op het internet en in de boekhandel zijn er talloze boeken en artikelen te vinden over de betekenis en het gebruik van dit soort symbolen in onze en andere culturen .

WERKEN MET SYMBOLEN


In ons dagelijkse leven bedienen we ons onbewust van allerlei symbolen waarvan iedereen meteen begrijpt waar dat symbool voor staat: een bos bloemen als dankbetuiging, de trouwring als teken van een verbintenis, onze vlag voor Nederland, verkeerstekens, een handdruk, etc. Vrijmetselaars hebben zo ook een eigen symbooltaal.


De symboliek van de tempelbouw


Bij de vrijmetselarij maken we vaak gebruik van symbolen bij de formele zittingen in de tempel. Het basisidee daarbij is dat de mens een bouwsteen is in het grote bouwwerk van onze maatschappij. De mens wordt dan gezien als een ruwe steen die bewerkt moet worden tot een mooi afgewerkte, kubieke steen die zo een bij goed hem passende plaats kan krijgen in het bouwwerk van de maatschappij.
Dat bewerken van de ruwe steen die je bent, is een hele klus en vrijmetselaars menen dat je dat beter afgaat als je dat samen met anderen doet, mede omdat anderen vaak beter of sneller zien wat de scherpe kantjes zijn waaraan je nog moet werken.  


Lang geleden hebben de vrijmetselaars als beeld van het bouwwerk van die ideale maatschappij de tempel van Salomo gekozen. Dat gebouw stond in zijn tijd bekend als een van de mooiste bouwwerken ter wereld.

 

De lichtsymboliek


Een andere metafoor die we gebruiken voor de zoektocht door het leven is de metafoor van het zien van het licht. Duister zijn in die metafoor zaken als: domheid, in de zin van feiten ontkennen, vooroordelen, rassendiscriminatie, maar één kant van een conflict zien, kritiekloos meegaan in allerhande modieuze hypes, ideeën en meningen, etc. en je persoonlijke frustraties en neuroses.

Dat komt ergens in de buurt van het begrip ‘verlichting’, ofwel ‘enlightenment’ uit het (Zen)Boeddhisme, maar dat dan wel in een Westerse context. Er is veel onzin en ellende in deze wereld, maar dat zien we niet als alleen maar puur illusie. Shit happens.

Het alchemistische huwelijk

De tempel van Salamo