Humor is overwonnen droefheid

Website in ontwikkeling !

eithward@gmail.com

06 1248 7475

Malle managementmethoden en -modellen Hoezo malle managementmethodes …?

Hoe bestuur je een organisatie? Met papier + inkt, of LCD-schermpjes met getallen?


Veel management-beslissingen worden genomen op basis van getallen op papier of op het scherm van een notebook of tablet. Maar geven die getallen altijd goed de werkelijkheid weer? Vaak niet. Medewerkers weten dat wel, maar ze weten ook dat hun manager die waarheid liever niet hoort. Of ze willen helemaal niet dat de waarheid aan het licht komt …


En zo zijn beiden vaak prima tevreden met een rituele vergaderdans rond betekenisloze cijfers.… The show must go on.

De manager keek me ernstig aan. “OK,” zei hij, “maar we moeten het toch ook wel even hebben over je klanttevredenheidsscore. Wat ik hier zie is niet zo fraai. Je klanttevredenheid was vorig jaar 7,14 - op zich een mooi cijfer hoor - maar op dit moment ben je al weggezakt naar 6,81. Wat denk je daaraan te doen?”

“Ja dat zag ik ook”, zei ik, “maar ik heb eens uit-gerekend dat de statistische kans dat dit verschil op louter toeval berust ongeveer 70 % is.”

“Ja, daar kan ik niks mee,” antwoordde de chef, “kansberekeningen, kom op, het is hier geen casino! Het gaat hier om schoolcijfers, beste man, keiharde schoolcijfers die door echte klanten zijn gegeven. Dus, nogmaals wat gaan we er aan doen?”

“Ik denk dat ik een projectgroep ga instellen die de verbeterpunten zal inventariseren en die probleem-oplossingsrichtingen gaat verkennen,” zei ik.

“OK,” zei de chef, “dat klinkt goed. Daar kan ik wel mee aankomen bij onze divisiechef. Wanneer kom je met een projectplan?”

“Over 14 dagen,” zei ik.

“Over een week,” zei hij.

“OK,” zei ik, “over een week …”  

"Kijk," zei Uil tegen Winnie-de-Poeh,"we moeten er natuurlijk wel voor zorgen dat De Geijkte Procedure wordt toegepast."
"Wat is dat, de Gekke Proseduur?," vroeg Winnie.
"Dat is hoe het moet," zei Uil.
"En van wie moet dat dan?", vroeg Winnie.

Uil schraapte zijn keel. "Eh, zoals ik heb bedacht dat het zou moeten," antwoordde Uil een beetje bedeesd.

"Oh, zit dat zo," zei Winnie...en hij dacht nog even terug aan die keer dat Uil een Integraal Ontwikkelingsplan Voor Alle Dieren had bedacht, omdat Uil vond dat een aantal dieren krachtig ontwikkeld dienden te worden, maar omdat dat plan vooral over het vangen van muizen ging en hoe je moest leren vliegen en zo, was er niet zo heel veel terechtgekomen van dat krachtig ontwikkelen van alle dieren …...

Meer over malle managementmethodes …