Opgericht te Zutphen 1851

   Vrijmetselaarsloge Karel van Zweden                                                  In vriendschap samen werken aan jezelf

 
Vrijmetselaarsoge Karel van Zweden - Zaadmarkt 97 - 7201 DD Zutphen - Email: secretarisloge44@vrijmetselaars.nl  
      Tel. 0575-513375 - Mobiel 06 5136 6580 - KvK 40102221 - Bank: NL51 ABNA 0586 507620   

De vrijmetselarij voorziet bewust levende mensen van een weg naar persoonlijke groei en ontwikkeling. Dat doen we middels onderlinge gesprekken, werken met symbolen en het samen beleven van rituelen. Vrijmetselaars zien zichzelf daarbij als een ruwe steen die bewerkt moet worden. De samenleving is in die metafoor het bouwwerk waarin we als menselijke bouwsteen een plek en een functie hebben.Absoluut desastreus voor het ervaren van die Vrije Ruimte zijn discussies die ontaarden in verbale vechtpartijen of mensen die menen zich te kunnen veroorloven om een ander tot de enkels toe af te branden.
Verrassende ceremonies


Als je wordt ingewijd als lid of wordt gepromoveerd naar een hogere graad gaat dat gepaard met een beetje een plechtige ceremonie die in principe geheim is. Als je er echter even naar zoekt op het internet, zijn die ‘geheime’ rituelen al snel geen geheim meer voor je. We raden leden wel af om dat te doen, omdat het verrassingseffect dan weg is.Vijandige autoriteiten


Vrijmetselaars zijn vrijdenkers. Politieke gezaghebbers en de kerken waren daar in het verleden op zijn zachtst gezegd niet altijd blij mee. Vrijmetselaars zijn daarom in de afgelopen eeuwen vaak vervolgd of zelfs vermoord. In de tweede wereldoorlog hebben de Duitsers alle vrijmetselaarsloges gesloten en hun bezittingen in beslag genomen.


Tegenwoordig is dat in Nederland niet meer het geval, maar nog altijd zijn er leden die toch liever niet zien dat het openbaar bekend wordt dat ze vrijmetselaar zijn, want ‘Je weet maar nooit wie er hier nog de baas wordt’. In die zin zijn er dus ook nu nog mensen die in het geheim lid zijn van een loge.

EEN GEHEIME ORGANISATIE?  


Ja en nee. Zoals u kunt zien op deze website doen we niet geheimzinnig over wat we zijn en wat we doen in onze loge in Zutphen. Toch zijn er wel geheimen.


Het geheim van de Vrije Ruimte


We vinden het belangrijk dat je je in de loge vrij voelt om jezelf te zijn. Dat vraagt om een sfeer waarin je je veilig voelt om alles te kunnen zeggen wat je bezig houdt. Dat doe je alleen als je er zeker van kunt zijn dat wat je vertelt binnen de loge blijft. Wij noemen dat het ervaren van de Vrije Ruimte. Alleen als je die Vrije Ruimte voelt, wordt mogelijk om je onbevangen naar elkaar open te stellen. In die zin is wat we met elkaar bespreken in de loge dus geheim.Geen gelijkhebberige discussies

Een ander aspect van die Vrije Ruimte is dat we vinden dat je respectvol om moet gaan met broeders die andere meningen en ideeën koesteren dan jijzelf. Discussies zijn dan dialogen en geen “twee monologen waarbij de een hoofdschuddend aan de kant staat als de ander het woord is, totaal niet luistert en alleen maar staat te wachten tot hij eindelijk weer eens aan de beurt is om te vertellen hoe het echt zit.” (Tekst van Godfried Bomans).

Voorbeeld van onzinnige ideeën over de invloed van de vrijmetselarij op het wereldgebeuren